Meny Stäng

Idag vill jag dryfta några tankar om ett intressant fenomen som jag har noterat när det gäller lägenhetsannonser. Eller tja, egentligen handlar det specifikt om annonser för olika typer av lägenhetsbyten – där jag har upptäckt att en absurt hög andel av alla annonser innehåller medvetna felaktigheter. Annorlunda uttryckt väljer en stor mängd personer att avsiktligen ljuga i sina lägenhetsannonser, vilket har gjort mig en aning fundersam. Varför agerar människor på det här viset?
Nå, vi tar det från början.

Som jag har skrivit om tidigare (Ett nytt jobb i en ny stad – varför?) har jag sedan en tid tillbaka letat efter en lägenhet i Stockholm. Min aktivitet har inte varit alltför intensiv – egentligen trivs jag mycket bra med min nuvarande lägenhet – men jag har gått in lite då och då på diverse hemsidor för att se om det kan ha dykt upp något intressant. Bostadssituationen i Stockholm är som bekant rätt snårig, så jag har utforskat olika alternativ för att hitta en ny lägenhet – och ett av dessa alternativ har varit att få till ett lägenhetsbyte.

Konceptet för lägenhetsbyten är ungefär följande:

  1. Man går in på en lämplig ”lägenhetsbyte-hemsida” och skapar en annons som beskriver sin egen lägenhet. Annonsen består av en fri text, ett antal bilder och några obligatoriska ”hårda” fakta (hyra, antal rum, våning, läge etc.).
  2. Man går vidare och anger vilken typ av lägenhet man själv letar efter. Det här görs genom att ange ett antal ”hårda” fakta (max 7000kr i hyra, minst 2 rum, inte bottenvåning etc).
  3. Hemsidan ”matchar” ihop sin egen annons med andra personers annonser, baserat på de uppgifter som har angivits. Det här gör att man kan komma i kontakt med potentiella personer som vill göra ett lägenhetsbyte.

Så långt inga konstigheter, men det är nu vi kommer till det problematiska. När man kollar på alla de annonser som personer har skapat ser man nämligen fort en återkommande trend i form av att de ”hårda” fakta som uppges är helt falska. Japp, personer väljer att uppge andra hyror, kvadratmeter och antal rum än vad som faktiskt gäller. Hur vet jag detta? Jo, personerna berättar det själva i annonsens fritext!

Exempel: en person anger att lägenheten har en hyra på 5900kr i månaden, men när man går in på annonsen och tittar står det i fritexten att den ”riktiga” hyran är på 6259kr. Ett skräckexempel på detta som jag stötte på var en annons där varken hyra, antal rum eller antal kvadratmeter stämde!

Asså, vad är grejen? Varför inte bara skriva rätt uppgifter från början (och ja, det går att ange exakta värden)? Eller som jag uttryckte det i inledningen: varför agerar människor på det här viset?

Jo, grejen är att människor försöker att maximera antalet ”matchningar” som de får på hemsidan. Genom att ange lägre hyra, högre kvadratmeter och fler antal rum än vad som gäller på riktigt hoppas personerna att deras lägenheter ska falla inom ramen för vad andra personer letar efter – trots att lägenheten i själva verket faller utanför ramen! Rimligtvis tänker de sig också att fler matchningar innebär högre chans att få till ett lägenhetsbyte. Även detta framgår faktiskt i annonserna på så vis att det, noterbart, skrivs ut saker i stil med: ”Skrev 6900kr i hyra istället för 7200kr eftersom jag inte ville att någon skulle gå miste om ett byte för bara några hundralappar!”

Men vänta nu, detta är intressant. För vad är det egentligen som försiggår här? Och är detta ett acceptabelt beteende? Nå, jag har inga definitiva svar – men hela den här företeelsen väcker åtminstone fyra tankar hos mig:

  1. Som jag ser det handlar detta i grunden om att personer medvetet uppger falska uppgifter för att manipulera systemet. Rent generellt tänker jag mig att ett sådant förfarande mycket sällan är särskilt acceptabelt eller rimligt, oavsett vad för system det handlar om. När vi dessutom pratar specifikt om lägenhetsbyten känns det som ett särdeles olämpligt beteende, med tanke på att ett lyckat lägenhetsbyte i hög grad handlar om tillit, samarbete och kommunikation. Är det verkligen lyckat att inleda en sådan resa med lögner?
  2. En annan viktig aspekt i mina ögon är att personer som uppger falska uppgifter inte bara manipulerar systemet, utan i någon mån lyckas de också fullständigt avfärda andra personers önskemål, kompetens och intelligens. Det dessa personer säger är i princip: ”Okej, du har angivit att du bara är intresserad av lägenheter med max 7000kr i hyra. Men nej du, min lägenhet är så pass bra att du säkert är intresserad av den också. Därför säger jag att min lägenhet har 6900kr i hyra, istället för verklighetens 7200kr”. Varför skulle inte varje person själv kunna avgöra vad för typ av lägenheter man är ute efter? Är det inte en aning arrogant att tänka att man själv vet bättre än andra vad de letar efter?
  3. Ytterligare en sak som slår mig är att detta beteenden i grunden är tämligen själviskt och egoistiskt, i bemärkelsen att personerna som ljuger är villiga att göra vad som helst för att öka antalet matchningar som de får på sin lägenhet. ”Visst, andra personer kanske drabbas negativt genom att de får upp matchningar som de inte är intresserade av – men jag tvingar åtminstone en massa människor att titta på min lägenhet. Bra för mig!”. Bör man inte som medmänniska också beakta alla andra personer – och fundera över hur andra på sidan skulle vilja att man själv agerade? Sannolikt är det mycket få som skulle uppmuntra falsk uppgiftslämning.
  4. Slutligen tänker jag mig att beteendet med att medvetet ljuga bidrar till ett dysfunktionellt system, eller åtminstone ett system som kantas av onödigt långa svarstider, frustration och att man drunknar i irrelevanta objekt. Jag tänker mig att detta går tillbaka till gyllene regeln: att man ska behandla sina medmänniskor på samma sätt som man själv vill bli behandlad. Vill du att hemsidan ska bestå av en hord av annonser som har helt felaktiga uppgifter? Vill du få matchningar med lägenheter som du över huvud taget inte är intresserad av? Nja, sannolikt inte.

Detta var mina fyra inledande tankar på detta ämne, men nu efter att ha skrivit ner dem inser jag snabbt att jag skulle kunna skriva en hel del mer. Efter lite begrundande inser jag nämligen att jag tycker att det här ämnet visar på någonting större. Lägenhetsannonser är förstås en pytteliten del av samhället, men jag tänker att beteendet som jag har beskrivit i den här texten sannolikt är symptomatiskt för någonting större. Jag ska inte gå loss fullständigt och skriva en hel avhandling om detta, men låt mig erbjuda en avslutande tanke.

Det är inte ovanligt att människor ger uttryck för att världen inte mår särskilt bra idag – och detta är även något som jag har skrivit om tidigare (Min övertygelse om att världen INTE går åt helvete). Men handlar inte mycket om världens tillstånd om att respektera och beakta andra människor? Kan man inte göra världen bättre genom att själv agera på ett sådant vis i vardagen, det vill säga att visa respekt? Att medvetet ljuga i lägenhetsannonser tänker jag mig är ett bra exempel på motsatsen, alltså att visa bristande respekt. Och jag föreställer mig att det finns många paralleller till detta i andra delar av samhället.

Vad tycker du exempelvis om telefonförsäljare som ringar upp till dig, trots att du är med i NIX-telefon? Eller personer som ljuger om sin ålder på dejting-sidor? Eller reklamutdelare som lägger reklam i din brevlåda, trots att du har en ”ej reklam”-skylt på dörren? Om jag får spekulera gissar jag att den här typen av beteenden ger upphov till extrem frustration, ilska och cynism. Vi vill att människor, företag, myndigheter etc. ska respektera våra egna önskemål. Vi kräver att de gör detta.

Well, guess what – beteendet med lägenhetsannonser är exakt samma sak. Att ”ta sig runt” andra människors inställningar på hemsidor – i syfte att visa upp en annons för dem – är precis samma sak som att ringa upp någon som är med i NIX-telefon. De har angivit att de inte är intresserade, men av själviska skäl struntar någon i att hörsamma detta önskemål.

Jag tror att ett enkelt sätt att göra världen en aning bättre är att upphöra med den här typen av beteende.

/Tommy Sellberg

PS. Jag uppgav förstås själv att min lägenhet bara består av ett halv rum. Visst, jag bor egentligen i en 2:a, men sovrummet använder jag knappt och vardagsrummet är fyllt av bokhyllor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *