Meny Stäng

Idag har jag roat mig med att blicka tillbaka på mitt 2016 och att försöka identifiera några av de saker som sticker ut. Kanske inte den mest originella aktiviteten att göra såhär i slutet av december, men äsch… det gav mig åtminstone material till en alldeles egen årskrönika!

Utan vidare introduktion presenterar jag således diverse skum och grymheter ur mitt 2016. Skummet är hämtat från livet i stort, medan det grymma kommer från hemsidan.

Håll till godo!

Skumma saker ur livet

 • En skum sak jag köpte
  Trettio frigolitskivor som vardera mätte ungefär 180x90cm. Japp, helt riktigt, de användes till att bygga isoleringslådor till mina bonsaier… Eller trodde du någonting annat?
 • En skum kommentar jag fick
  Att jag ser ut som att jag vore sexton år gammal, men att jag låter som femtio. Denna ”komplimang” yttrades under en första dejt, kan tilläggas…
 • En skumt beslut jag fattade
  Att springa ytterligare 25 minuter efter det att jag fick ont i hälsenan under ett löppass. Resultatet? Hälseneinflammation och ingen löpträning under mer än halva året.
 • En skum sak jag är stolt över
  Att jag impulsköpte både en dator och mobiltelefon inom loppet av en timme. Det är någonting jag borde ha gjort redan 1-2 år tidigare, men obefogad beslutsångest fick mig att skjuta upp det hela.
 • Ett skumt glädjeämne jag hade under året
  Att regelbundet ge mig ut på cykeläventyr i närområdet. Jag hade inte varit cykelägare på många år och hade totalt glömt av hur roligt det är att cykla.
 • En skum sak jag inte trodde skulle ske
  Att jag har lyckats skriva och publicera en hel del drös av texter här på hemsidan. Om någon hade berättat det för mig i början av året hade jag varit mer än en aning skeptisk.
 • En skum förändring från tidigare år
  Att numera vara bosatt i en stad där de flesta butiker och caféer stänger runt 17-tiden på helger. Vart är världen på väg någonstans?
 • En skum vana jag började med
  Att ta en siesta efter lunch varje lördag och söndag. Man skulle kunna tro att det här är ett tecken på ålderdom, men icke! Det är snar… eller okej, klart det är.
 • En till skum vana jag började med
  Att glömma nycklarna i ytterdörren när jag kommer hem. Suck…
 • En skumt moraliskt dilemma jag upplevde
  Att studera en kvällskurs, få ett studentkort hemskickat och därefter göra avvägningen när (om någonsin) det är okej att utnyttja studentrabatter – trots att jag inte är student.

Grymma saker ur hemsidan

 • Ett grymt citat
  ”Det som hände var att jag sprang på en ostkaka här om dagen som var på rea. Kanske hade någon annan sprungit på den tidigare och att det var därför den hade nedsatt pris, men jag valde ändå att köpa sagda ostkaka.”Arbete, ostkaka och återupptäckter av gamla nöjenInget slår ett dåligt ordskämt.
 • Ett grymt blogg-inlägg
  Min övertygelse om att världen INTE går åt helveteDet här är inte nödvändigtvis det mest välskrivna blogg-inlägget som jag producerade, men jag tycker verkligen om budskapet. Och det är något som jag har tänkt mer och mer på sedan jag skrev texten.
 • En grym novell
  Den enigmatiska prillanJag är mycket glad över samtliga noveller som jag har skrivit, men ”Den enigmatiska prillan” sticker ut eftersom den handlar om ingenting, är fullständigt absurd och ändå lyckas vara någon sorts berättelse. Bra grejer.
 • Ett grymt post scriptum
  ”Teorin om det blåa radergummit fick sin definitiva dödsstöt när det visade sig att det antika Grekland enbart använde sig av bronsfärgad Tipp-Ex.”En astronoms märkliga kamp mot astrologinHär ändrade jag faktiskt den ursprungliga texten bara för att lyckas klämma in det här post scriptumet. Pluspoäng till dig som kopplade detta till det QI-avsnitt där de diskuterar frågan ”What colour was the sky in ancient Greece?”.
 • Ett till grymt citat
  ”Nu var det ett faktum. För första gången i mitt liv var jag en mottagare av kärleksbrev och jag kände mig, förstås, fullständigt överrumplad. Kanske borde jag även ha känt mig en aning glad, pirrig och förväntansfull över att bli uppvaktad på det här sättet, men det gjorde jag inte. Det var nämligen någonting med kärleksbreven som inte riktigt stämde… Ja, två saker i synnerhet som gjorde att jag snarare kände mig tämligen misstänksam.”Mysteriet med de hjärtformade lapparnaJag vet inte varför, men jag var mycket nöjd med det här stycket när jag skrev det. Dels knöt det ihop två olika delar av berättelsen på ett bra sätt, dels föreställer jag mig att det vore ett bra citat för att marknadsföra själva novellen. Citatet summerar helt enkelt vad hela novellen handlar om: kärleksbrev och att det är något som inte stämmer.
 • Ett till grymt post scriptum
  ”Att inte ha lärt sig ordet mansplaining förrän idag tyder på att jag behöver revidera min kulturkonsumtion. Kanske utöka Star Trek-kvällarna till att även inkludera den där Archer-typen? Hum, hum…”Är jag en människa som ägnar sig åt mansplainingLustigt nog följde jag mitt eget råd och började titta en del på Enterprise. Tyvärr var ett av de första intrycken att serien är hejdlöst sexistisk, så jag behöver nog leta annorstädes.
 • En grymt givande sak att få skriva
  ”I den bok som är mitt minne,
  På den första sidan av det kapitel, som är dagen då jag träffade dig,
  Lyder orden: ”Här börjar ett nytt liv”.
  – Dante Alighieri, Vita Nuova”Här börjar ett nytt liv, eller?Det här är ett av mina favoritcitat, och att få baka in det i en text (på ett någorlunda meningsfullt sätt) kändes vansinnigt givande. Att baka in befintlig litteratur i moderna texter är ett koncept som jag älskar, så med lite tur kommer jag att ägna mig mer åt det i framtiden.

Låt oss hoppas att 2017 innehåller lika mycket skum och grymheter!

/Tommy Sellberg

PS. Att stjäla pengar från SJ med hjälp av studentrabatt känns inte bara acceptabelt, utan till och med glädjande. Jag har aldrig åkt så mycket tåg som under 2016! Uhm, vänta nu…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *