Meny Stäng

I traditionsenlig ordning (visst räknas andra året som en tradition?) är det dags att presentera en tillbakablick på det gångna året 2017. Ambitionen är att försöka identifiera några av de saker som har stuckit ut – dels eftersom det är roligt, dels eftersom det känns pampigt att ha en alldeles egen årskrönika.

Istället för skum och grymheter (Årskrönika 2016 – skum och grymheter!) kör jag denna gång på temat det plötsliga och det oväntade. Det plötsliga är hämtat ur livet i stort, medan det oväntade kommer från hemsidan.

Mycket nöje!

Det plötsliga ur livet

 • En plötslig händelse i karriären
  Att under 2017 helt oplanerat hinna få två (!) nya jobb. Det första jobbet innebar att jag började pendla till en ny stad (Ett nytt jobb i en ny stad – varför?), medan det andra jobbet kom sig av ett internt byte av roller. Vem hade kunnat tro det i slutet av 2016?
 • En plötslig skräckupplevelse
  Att några månader in i 2017 upprepade gånger börja försova mig till jobbet. Det här hade bara hänt en handfull gånger i mitt liv tidigare och jag började därför på allvar oroa mig för om jag var utbränd, dement eller döv. Som tur var visade det sig snart att min mobiltelefon låter bli att slå på alarmet under vissa speciella omständigheter, så jag kunde andas ut (samt köpa en ordentlig väckarklocka).
 • En plötslig matrevolution
  Att börja dricka smoothies till frukost. Under mer än tio år har jag i princip enbart ätit havregrynsgröt till frukost, men under 2017 blev det stopp på det. Denna revolution var så stor att jag till och med gestaltade den i en novell (Besatt av smoothies).
 • Ett plötsligt infall under året
  Att öppna ett dokument på datorn och påbörja skrivandet av en alldeles egen roman. Romanförfattande är någonting jag har drömt om att göra så länge jag kan minnas, så det här var en tämligen stor grej (Insikter från en nybliven (typ) romanförfattare). Mirakulöst nog har jag lyckats hålla igång det här och skriver nu någorlunda regelbundet på romanen.
 • Ett annat plötsligt infall under året
  Att börja ha slips till jobbet. Det här är ytterligare en sak som jag har funderat på att göra i många år, men det dröjde till slutet av 2017 innan jag slog till. Vi får se om trenden håller i sig även 2018.
 • En plötslig vana jag börjat med
  Att ringa och beställa tider hos frisören. Under alla mina tidigare levnadsår har jag kört drop-in, men nu har jag helt gått över till tidsbeställningar. Plötsligt händer det!
 • Ett plötsligt glädjeämne
  Att cykla till tågstationen varje morgon. Det var väldigt många år sedan jag cyklade till jobbet på morgnarna och jag hade helt glömt bort vilken härlig start på dagen en cykeltur kan vara. Mycket glädjande!
 • Ett annat plötsligt glädjeämne
  Att börja läsa svenska författare. De senaste åren har jag i princip uteslutande läst science fiction skriven på engelska, men det här året har jag huvudsakligen sett till att läsa romaner av svenska författare. Det här har visat sig vara mycket givande!
 • En plötslig repris från förra året
  Att stuka foten och inte kunna göra någon löpträning på drygt sex månader. Förra året drabbades jag av hälseneinflammation som gav ungefär liknande konsekvenser. Vi håller tummarna för att 2018 blir ett bättre träningsår.

Det oväntade från hemsidan

 • Ett oväntad besvikelse
  Att det blev så få blogginlägg skrivna under 2017 (Blogg). Förklaringen till det här är att min nya arbetssituation tagit stora mängder energi och tid, samt att jag har haft ett ökat fokus på att skriva noveller. Under 2018 hoppas jag däremot att kunna skriva fler inlägg!
 • En oväntad inspirationskälla
  Att läsa Invasion! av Jonas Hassen Khemiri. Den boken gav inte bara upphov till min egen serie av noveller här på hemsidan (Jag och min psykolog), utan den fick mig även att lockas till att läsa Khemiris övriga böcker. Bra grejer!
 • En oväntad framgång
  Att lyckas författa novellen Tickande mot framtiden. Det finns flera skäl till varför jag är extra nöjd med den här berättelsen, men framför allt handlar det om att det är min längst novell hittills, att jag gillar berättelsen och att skrivprocessen var väldigt lång och smärtsam. Det är mycket häftigt och upplyftande att se att mödosamt arbete kan ge utdelning.
 • En oväntat bra idé
  Att skriva novellen Den skenbart lediga platsen. Jag älskar att den här berättelsen handlar om en extremt trivial och ointressant vardagshändelse, men att det ändå mynnar ut i en surrealistisk och spännande novell. Kul koncept!
 • Ett oväntat populärt blogginlägg
  Jag vet inte riktigt varför, men under 2017 har det absolut mest lästa blogginlägget på hemsidor varit Alla dessa lögner i lägenhetsannonser, tätt följt av Ett nytt jobb i en ny stad – varför?. Svenska folket verkar vara mycket intresserade av lägenheter och arbetsmarknaden.
 • En oväntad typ av text
  Årets pris för konstig text går onekligen till Hasselträdet Sture. Det här var mest ett försök att lyckas kombinera hemsidan med mitt eget intresse för bonsaiträd. Överlag gillar jag konceptet, men vi får se om jag fortsätter med det eller inte.
 • En oväntad utsmyckning
  Att göra om förstasidan av hemsidan till att innehålla mer bilder och till att vara mer fokuserat. Mitt ursprungliga koncept har alltid varit att hemsidan ska vara någon typ av blogg, men den nya utsmyckningen känns mer ärligt på något vis. Nu antyder förstasidan att hemsidan snarare är en portal där jag lägger upp mina alster av texter – och det är ju precis vad sidan handlar om.

Där sätter vi stopp för i år! Många roliga saker har det blivit. 2017 har förstås berört helt andra aspekter i mitt liv också (privat, politiskt etc.), men de lämnar vi därhän för nu. Kanske finns det anledning att återkomma till dem i framtida texter.

Som avslutning kan vi slutligen konstatera att jag har lyckats producera följande saker på hemsidan under 2017:

 • 6 noveller publicerade.
 • 8 blogginlägg publicerade.
 • 3 nya textserier/koncept.
 • Ny förstasida.
 • Lite pyssel med vissa informationstexter.
 • Snyggare bilder till novellerna.
 • Betydligt fler besökare än föregående år.

/Tommy Sellberg

PS. Jag kan lugna läsaren med att havregrynsgröt fortfarande är en viktig del i min kost. Numera äter jag gröt till middag istället. Japp, det är precis så bra som det låter!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *