Meny Stäng

Idag cyklade jag till ett utflyktsmål beläget 11,6 kilometer från mitt hem och som vanligt blev jag högst konfunderad över den tidsuppskattning som Google maps hade beräknat åt mig. Google hade föreslagit att cykelturen skulle ta 35 minuter, men när jag väl befann mig vid destinationen kunde jag konstatera att resan hade tagit 37 minuter – alltså 2 minuter längre än beräknat. En högst rimlig approximation, skulle någon kunna hävda, men diskrepansen har ändå väckt mängder av frågor hos mig.

Betyder exempelvis min oväntat höga cykeltid att jag är en långsammare cyklist än det mänskliga genomsnittet? Det här är nämligen inte den första gången som jag inte har levt upp till Googles förväntningar, utan det har snarare varit det ständiga utfallet sedan dess att jag skaffade en cykel för ett drygt halvår sedan. Okej, så jag är inte en van cyklist, men jag hade ändå föreställt mig att min nuvarande träningsregim kvalificerade mig till att vara i någon sorts duglig form. Det verkar som att jag hade fel.

Eller kan det möjligtvis vara så att Googles tidsuppskattning är baserad på mig som individ och att jag helt enkelt inte pushar mig själv tillräckligt hårt när jag cyklar? Jag misstänker att Google, om de så önskar, skulle kunna ta reda på antalet gym- och löppass som jag gör per månad och låta den typen av data ligga till grund för uträkningen på Google maps. Å andra sidan tänker jag att systemet i sådant fall borde ha snappat upp att jag konsekvent är för långsam och gjort någon sorts korrigering baserat på detta.

Kanske är det snarare så att Google maps alltid presenterar en mycket optimistiskt tidsuppskattning, i hopp om att det ska uppmuntra mänskligheten till att ta cykeln oftare? Eller att jag cyklar så pass snabbt att jag bryter någon sorts kosmisk subspace-barriär, vilket resulterar i att jag förflyttar mig ett antal minuter framåt i tiden? Eller att personen som har utvecklat tidsberäkningen på Google maps är den samma som utvecklade Kopiera filer-dialogen i Windows?

Ärligt talat vet jag inte vad jag ska tro, men jag kan konstatera att utflyktsmålet inte blev fullt så avslappnande som jag hade föreställt mig. Alldeles för många poneringar om Google maps som flög runt i huvudet…

/Tommy Sellberg

PS. Jag undrar om antalet Google-referenser i det här inlägget har någon påverkan på hur högt det placeras i resultatlistan i Google. Hmm… Google, Google, Google. Alphabet. Google.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *