Meny Stäng

Datorerna på jobbet


I serien ”Människor är bra” beskriver jag diverse iakttagelser och händelser ur mitt liv som jag anser visar på att människor är – på det stora hela – mycket bra varelser. Det här behövs, eftersom den motsatta tanken får oproportionerligt stort utrymme i andra sammanhang.

 

Just i detta ögonblick finns det hundratals datorer som alla på mitt jobb skulle kunna stjäla. Datorerna är obevakade, olåsta och inte på något vis dolda. Alla anställda har fri tillgång till lokalerna där de befinner sig och det är ingen hemlighet att varje medarbetare har en dator på sitt skrivbord. Hur kan detta komma sig?

Jo, det visar sig att de människor som jag arbetar med helt enkelt inte har något intresse av att stjäla datorerna ifråga. De har alla möjligheter i världen att tillförskansa sig en ekonomisk och materiell vinst, men de väljer ändå att avstå från dessa möjligheter. Av den här anledningen behöver datorerna inte låsas in i några skåp och det behövs inte heller några strikta kontroller, övervakningssystem eller begränsningar i personalens rörlighet. Det hela är ett icke-problem.

Varför beter sig människor på ett sådant här mesigt sätt? Handlar inte livet om att göra det som är bäst för sig själv och sin familj? Är inte alla medel tillåtna för att skaffa sig själv en fördel? Och vem drabbar det egentligen om man stjäl en dator från jobbet – något anonymt försäkringsbolag?

Nå, kanske är människan inte fullt så cynisk och egoistisk som den ofta porträtteras. Tvärt om verkar de allra flesta vara villiga att följa samhällets spelregler. Likaså verkar de allra flesta ha en uppfattning om vad som är rätt och fel, samt vilja göra det som är rätt.

Annorlunda uttryckt: människor är bra.

Och därför kan man ha datorer ståendes på en arbetsplats.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *