Meny Stäng

Köpare och säljare på Tradera


I serien ”Människor är bra” beskriver jag diverse iakttagelser och händelser ur mitt liv som jag anser visar på att människor är – på det stora hela – mycket bra varelser. Det här behövs, eftersom den motsatta tanken får oproportionerligt stort utrymme i andra sammanhang.

 

Ett ypperligt bevis på människans godhet är försäljningssidan Tradera. Här köpes och säljes inte bara tusentals varor varje månad, utan det förhåller sig även på så vis att de transaktioner som genomförs i stor utsträckning sker mellan två privatpersoner. Ja, det är alltså helt vanliga människor som själva måste ta kontakt med varandra, göra överföringar av pengar och skicka iväg aktuella föremål. Det här skulle aldrig fungera om människor inte visade tillit, respekt och godhet.

Nu finns det förstås diverse funktioner på Tradera som syftar till att öka säkerheten för både köpare och säljare (exempelvis omdömen) – och det förekommer även diverse bedrägerier på den här typen av hemsidor. Däremot ska man komma ihåg att hela affärskonceptet totalt hade havererat om det var många människor som betedde sig otillbörligt, eftersom ryktesspridningen hade varit högst avskräckande. Tvärt om måste det vara en överväldigande majoritet av användarna som anger korrekta beskrivningar av sina varor, kontaktar varandra efter att en vara har blivit såld, för över pengar inom skälig tid och som paketerar varor på ett korrekt sätt.

Den här positiva bilden av människor stämmer också mycket väl överens med mina egna erfarenheter av Tradera. Under mer än sex års tid har jag regelbundet sålt begagnade böcker på deras hemsida – som en del av min hobby att samla på vissa typer av böcker – och under alla dessa år har jag endast två gånger gått miste om en betalning. Det här anmärkningsvärt eftersom jag har hunnit med att sälja uppemot 1000 (!) böcker nu. Dessutom ska det sägas att de två gånger då jag inte fick kontakt med personerna som hade köpt böcker, kunde inte heller böckerna levereras till deras hemadresser. Det var alltså ingalunda fråga om något bedrägeriförsök och det hela orsakade mig i princip ingen som helst skada.

Efter mer än 1000 transaktioner har jag alltså inte haft några andra erfarenheter än positiva, trevliga och snabba bemötanden. Det fåtal gånger någon inte har kunnat betala inom en rimlig tid har de alltid kontaktat mig och förklarat varför. Sammantaget har det här gjort att jag numera inte ens kontrollerar att jag får pengarna insatta på mitt konto, det kostar mer tid än vad det är värt. Jag får en bok såld, jag skickar iväg boken och jag är fullkomligt övertygad om att den person som tar emot boken ser till att sätta pengar på mitt konto – det har nämligen en hord av personer dessförinnan valt att göra.

Om man vill hitta ett exempel på människans godhet måste man alltså inte titta längre än till Tradera. Där pågår varje dag mänsklig omtanke, vänlighet och interaktion. Ibland är det någon människa som försöker att utnyttja den här godheten – du har säkert läst om dessa anomalier i tidningen – men alla andra dagar om året är det någonting bra som sker.

Just det sistnämnde är för övrigt en bra sak att påminna sig själv om. Varje dag om året är det någonting bra som sker. Och det är människor som gör det. Bara en sån sak!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *