Meny Stäng

Skohyllan på Friskis och Svettis


I serien ”Människor är bra” beskriver jag diverse iakttagelser och händelser ur mitt liv som jag anser visar på att människor är – på det stora hela – mycket bra varelser. Det här behövs, eftersom den motsatta tanken får oproportionerligt stort utrymme i andra sammanhang.

Jag har varit en frekvent besökare på ett Friskis & Svettis de senaste 18 månaderna och en sak som jag har reagerat på är den skohylla som finns i lokalen. Skohyllan är placerad precis innan kortläsarna och kassorna, den är utrustad med ett tiotal skohorn och den har förmågan att husera upp emot 200 par skor. På sätt och vis är det mer av en ”skohörna” eller ”skovägg”, där besökarna ges möjlighet att förvara sina ytterskor medan de är inne och tränar.

Det som jag har reagerat på när det gäller det här upplägget är att ett stort antal besökare faktiskt använder skohyllan. Ja, den står aldrig tom, utan människor ställer gladeligen sina skor på den här ytan – trots att det inte finns något som helst skydd mot att skorna ska bli stulna. Skohyllan är i princip helt obevakad, men människor väljer alltså ändå att lita på att ingen skulle få för sig att ta deras skor.

Under mina 18 månader som besökare har jag inte en endaste gång sett en lapp där någon efterlyser ett par saknade skor. Jag har inte heller sett någon notis om att skohornen som finns i lokalen skulle ha blivit stulna, att det har förekommit andra stölder i lokalerna eller att skohyllan används på egen risk. Det verkar helt enkelt som att stölder inte är något som helst problem.

Så, hur kommer det sig att människor inte stjäl varandras skor? Varför utnyttjar man inte möjligheten till att helt riskfritt utöka sina ägodelar? Av vilken anledning drar man sig från att förstöra en annan människas vardag, när man här har en ypperlig chans att åsamka olycka, nedstämdhet och upprördhet? Det vore ju så enkelt!

Svaret är att människor inte är själviska svin som bara tänker på sig själva. Människor tar inte varje tillfälle i akt att förstöra livet för någon annan och de visar oftast hänsyn och respekt. Det här gör det möjligt att organisera gemensamma och offentliga ytor som används av flera människor, trots att det i teorin öppnar upp möjligheten till dåliga beteenden. Skohyllor är möjliga.

Visst förekommer det ibland enstaka människor som gör dåliga saker och som därmed försvårar möjligheten till skohyllor i världen. Men dessa människor är i kraftig minoritet. Det ska man inte glömma.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *