Meny Stäng

Idag kan jag med stor glädje avslöja ett stycke revolutionerande nyheter här på hemsidan! Det råkar nämligen förhålla sig på sådant vis att jag har gått och blivit en romanförfattare. Japp, du hörde rätt. R-o-m-a-n-f-ö-r-f-a-t-t-a-r-e!

Jag vet inte riktigt hur det hände sig, men för en dryg månad sedan började jag vips att författa en roman. Eller tja, i alla fall någon sorts text som i framtiden kan bli en roman. Eller okej, jag började skriva bokstäver i ett dokument på datorn. Men ändå! Jag har åtminstone lyckats hålla igång bokstavsskrivandet någorlunda väl sedan dess. R-o-m-a-n-f-ö-r-f-a-t-t-a-r-e!

Häftigt va?

I den här texten vill jag dela med mig av några tankar och reflektioner som jag har gjort nu i samband med att jag faktiskt sitter och skriver på en roman. För det lustiga är att jag alltid har velat skriva en roman. Och jag måste ha påbörjat skrivandet av olika romaner hundratals gånger tidigare utan att det har mynnat ut i någonting. Men den här gången är det annorlunda, nu händer det faktiskt något.

Så vad kan det här bero på? Varför fungerar det helt plötsligt att skriva en roman? Och vad har jag lärt mig hittills?

Nå, här är några av de saker jag har reflekterat över:

1. Det är verkligen bara att börja
Jag har alltid betraktat skrivandet av min allra första roman som en mytisk och speciell händelse. Och jag har vetat att när jag väl började skriva på romanen skulle det resultera i att jag blev en författare på riktigt. Det skulle göra så att jag blev känd och framgångsrik. Och romanen skulle bli SÅ bra.

Men inget av det här stämmer. Att börja skriva på en roman har absolut ingenting med dessa saker att göra. Att bli författare, känd och framgångsrik kan mycket väl inträffa när romanen väl är färdig – men det är någonting helt annat än att börja skriva på romanen. Att påbörja ett skrivande är en icke-sak som varken är mytisk eller speciell och det kommer att ha absolut noll påverkan på ens liv. Det enda som möjligtvis är fräckt är att man kan säga att man har börjat skriva en roman (för oss som tycker att sånt är häftigt), men utöver det – inget.

Den här insikten har inte varit enkel att göra. På sätt och vis är det ett perspektivskifte, i bemärkelsen att jag inte längre skriver av en speciell anledning. Jag skriver inte för att bli en författare, utan jag skriver enbart för att jag vill skriva på romanen. Då blir det enklare på något vis. Men det förutsätter att man tycker att det är roligt och givande att skriva, snarare än roligt och givande att bli utgiven.

2. Man måste inte veta hur romanen ska sluta, eller ens vad den ska handla om
En annan sak som tidigare har stoppat mig från att skriva en roman är att jag inte vetat vad som ska hända i berättelsen. Ibland har jag vetat hur romanen ska börja, men inte hur den ska sluta. Ibland har jag tvärtom känt till slutet, men inte haft någon aning om inledningen. Ibland har jag inte haft koll på vad som ska hända på vägen.

Well, guess what. Man behöver inte veta något alls! Det går alldeles utmärkt bra att börja skriva på romanen ändå.

Jag blir påmind om en intervju som jag såg med Neil Gaiman. I intervjun fick Gaiman frågan om hur han kan skapa sådana fantastiska, innehållsrika och komplicerade världar och om han tänker ut alla sådana saker i förväg. Svaret var något i stil med att: absolut inte, då skulle romanen aldrig ha blivit skriven. Tvärt om förklarade Gaiman att han oftast börjar sina berättelser bara med en scen, en situation eller en person. Ja, någonting som gör historien värd att skriva och som fångar hans eget intresse – sedan får allt det andra komma efteråt. Mitt intryck såhär långt efter en (1) påbörjad roman är att det här verkligen är rätt väg att gå.

Och vad bättre sätt finns det att få reda på vad som ska hända i en berättelse än att just skriva berättelsen ifråga? Skrivandet gör ju att man oundvikligen tänker på karaktärerna, världen och de situationer som utspelar sig. Nu i min egen roman har jag exempelvis ingen som helst aning om hur det ska sluta, men jag märker att jag lär mig mer och mer i takt med att jag skriver. Jag kommer exempelvis på intressanta konflikter, berättarknep, karaktärsutvecklingar, scener och repliker. Och jag är övertygad om att ett slut kommer att uppenbara sig… uhm… till slut.

3. Det hjälper att ha skrivit texter tidigare
Den stora skillnaden i mitt romanskrivande den här gången jämfört med tidigare gånger är att jag nu faktiskt lyckas producera text. Därmed inte sagt att texten har någon som helst kvalitet eller substans, men det är likväl bokstäver på ett digitalt papper. Nått händer! Det här är någonting helt annat än när jag har försökt att påbörja romaner tidigare gånger, eftersom jag då knappt kunde formulera ett endaste stycke.

Jag vet inte exakt vad det här beror på, men jag föreställer mig att en stor förklaring måste vara alla noveller (Noveller) och blogginlägg (Blogg) som jag har skrivit de senaste 1-2 åren här på hemsidan.

 • Kanske har texterna ökat mitt självförtroende på så vis att jag numera vet om att jag faktiskt kan skriva klart en text? Jag har gjort det förut och jag vet att jag kan göra det igen.
 • Kanske tycker jag inte att det är lika läskigt att fastna i skrivprocessen, eftersom jag vet att jag har tagit mig igenom liknande situationer förut och lyckats?
 • Kanske har jag sänkt prestationskraven och insett att texter inte måste vara perfekta? Jag har trots allt skapat texter som jag är nöjd med tidigare (och till och med publicerat dem på en hemsida!) och de har varit allt annat än perfekta.
 • Kanske har min hjärna lite smått programmerat om sig till att kunna skriva texter? Övning ger färdighet. 10.000 timmar. Etc.

Sannolikt är förklaringen en kombination av samtliga av dessa ”kansken”. Oavsett vilket är det riktigt häftigt att se att hemsidan har gett utdelning!

4. Det hjälper att läsa andra svenska författare
Jag tycker om att läsa böcker och de senaste 5-10 åren har min läsning huvudsakligen ägnats åt att läsa science fiction skriven på engelska. Det är sådana berättelser jag älskar och brinner för, därför har jag läst dem.

Lustigt nog gjorde jag däremot en omvärdering av min läsning det här året, i synnerhet för 3-4 månader sedan. Jag tänkte att om jag verkligen vill bli en författare bör jag rimligtvis läsa böcker som är skrivna på svenska. Hur ska jag annars lära mig att författa meningar, stycken och dialoger på ett trovärdigt och tilltalande sätt? Nå, sagt och gjort. Den senaste tiden har jag uteslutande läst svenska bestsellers och Augustprisvinnare och lustigt nog har den här nya lässtrategin sammanfallit skrämmande väl med att jag började skriva på min roman. Tillfällighet? Mycket möjligt. Men det är onekligen så att den nya läsningen har givit mig en hel del.

En sak jag framför allt reagerar på är att det är häftigt att läsa böcker som är skrivna av personer närmare mig själv. Neil Gaiman och Isaac Asimov är som superhjältar som lever på en helt annan planet. Jonas Hassen Khemiri däremot har pluggat på Södra latin och läst på Handelshögskolan, han är ju typ som jag! Eller okej, han är förstås också en superhjälte när det gäller själva författandet – men du förstår.

Jag gillar också att allt i de svenska böckerna inte är perfekt. Detta gäller förstås också böcker skrivna av Neil Gaiman och Isaac Asimov, men på något vis blir det mer påtagligt när boken är skriven på svenska. Vissa meningar är skumma och obegripliga. Ibland finns det knappt något slut i romanerna! Men det fungerar ändå. På något vis fungerar det. Och det gör mig hoppfull.

5. Det är häftigt att skriva på en roman!
En annan mycket glädjande insikt är att det känns riktigt härligt att skriva på en roman. Mina tidigare försök har alltid resulterat i prestationsångest och att hela förfarandet har känts hemskt och tråkigt, men nu är det roligt och stimulerande. Och det gör att jag till och med kan tillåta mig själv att drömma om alla spännande saker som skulle kunna hända i framtiden.

Katapultpriset för årets debutant? Augustpriset för årets skönlitterära roman? Eller, än bättre, tänk om jag får till en berättelse som jag känner mig stolt och nöjd med? Blotta tanken av det sistnämnda gör att det pirrar i kroppen!

Med allt detta sagt är det förstås fortfarande vansinnigt svårt för mig att skriva. Ibland stirrar jag på skärmen utan att kunna skriva ett endaste ord, det mesta av det jag skriver tycker jag är dåligt och jag känner tvivel om hur det ska gå med min roman. Men någonstans känner jag mig också hoppfull. Och det känns som att det kommer att lösa sig och bli någonting bra i slutändan.

Och icke att förkasta: jag är numera en romanförfattare! Och jag är övertygad om att hemsidan är en stor anledning till att jag kan säga så.

/Tommy Sellberg

PS. Jag har också börjat författa ett klagobrev till Friskis & Svettis angående deras konsekvent upprörande musikval. Men någonstans kände jag att klagobrevförfattare inte riktigt hade samma <schwung!>.

300 Comments

 1. try this out

  I simply want to tell you that I am just new to blogging and honestly savored this page. Very likely I’m likely to bookmark your blog post . You really come with wonderful stories. Appreciate it for sharing your web page.

 2. Supplies On The Fly

  Howdy very nice blog!! Guy .. Beautiful .. Wonderful ..I will bookmark your site and take the feeds additionally?I am satisfied to seek out numerous helpful info right here within thepublish, we’d like work out extra techniques on this regard, thanks for sharing.. . . . .

 3. John Deere Repair Manuals

  Have you ever ever considered including extra movies to your blog posts to keep the readers more entertained? I mean I simply learn by your complete article of yours and it was fairly good but since I’m more of a visual learner,I discovered that to be extra useful effectively let me know the way it seems! I love what you guys are always up too. Such clever work and reporting! Sustain the great works guys I’ve added you guys to my blogroll. This can be a great article thanks for sharing this informative information.. I’ll go to your weblog regularly for some newest post. Anyway, in my language, there are usually not much good source like this.

 4. Behcet’s Disease

  I really wanted to compose a word to be able to express gratitude to you for all of the precious pointers you are giving out on this site. My long internet look up has now been compensated with high-quality concept to talk about with my relatives. I ’d tell you that most of us website visitors are unequivocally endowed to be in a decent site with very many brilliant people with great tricks. I feel extremely grateful to have seen the website and look forward to really more entertaining times reading here. Thanks a lot once more for all the details.

 5. roof

  Nice read, I just passed this onto a colleague who was doing some research on that. And he just bought me lunch as I found it for him smile So let me rephrase that: Thanks for lunch! ”No one can wear a mask for very long.” by Seneca.

 6. Swing set man

  I additionally believe that mesothelioma cancer is a exceptional form of most cancers that is typically found in all those previously exposed to asbestos. Cancerous tissues form inside mesothelium, which is a protecting lining that covers the majority of the body’s areas. These cells generally form while in the lining on the lungs, abdominal area, or the sac which encircles one’s heart. Thanks for expressing your ideas.

 7. Dessie Hoppenrath

  Wonderful message. I learn something more challenging on various blogs daily. It will certainly always be boosting to review material from other writers and practice a something from their store. I?d like to utilize some with the content on my blog whether you don?t mind. Natually I?ll offer you a link on your web blog site. Many thanks for sharing.

 8. Marquis Nahhas

  I am usually to blog writing as well as i really value your content. The write-up has truly peaks my rate of interest. I am mosting likely to bookmark your site and keep checking for brand-new information.

 9. Launa Fonseca

  After research a few of the post on your internet site now, as well as I really like your way of blog writing. I bookmarked it to my book mark website checklist and also will certainly be checking back quickly. Pls take a look at my internet site also and let me recognize what you assume.

 10. CBD gummies

  An outstanding share! I have just forwarded this onto a colleague who was doing a little research on this. And he in fact ordered me dinner due to the fact that I discovered it for him… lol. So allow me to reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanks for spending some time to discuss this issue here on your website.

 11. dermatologue lausanne

  I was curious if you ever considered changing the page layout of your blog? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having 1 or two pictures. Maybe you could space it out better?

 12. massage oil

  Very nice post and straight to the point. I am not sure if this is really the best place to ask but do you people have any thoughts on where to hire some professional writers? Thanks in advance 🙂

 13. Fire restoration

  Hi! Do you know if they make any plugins to assist with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good results. If you know of any please share. Kudos!

 14. best digital marketing agency fleming island florida

  Good ¡V I should certainly pronounce, impressed with your web site. I had no trouble navigating through all the tabs and related info ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, web site theme . a tones way for your customer to communicate. Nice task..

 15. buy ayahuasca tea online

  I believe that avoiding processed foods could be the first step so that you can lose weight. They may taste great, but refined foods have got very little nutritional value, making you take in more simply to have enough electricity to get with the day. If you’re constantly consuming these foods, transitioning to whole grains and other complex carbohydrates will help you have more vigor while consuming less. Great blog post.

 16. Umzugsfirma

  I’m very happy to read this. This is the type of manual that needs to be given and not the random misinformation that is at the other blogs. Appreciate your sharing this best doc.

 17. IM MASTERY ACADEMY

  Oh my goodness! Impressive article dude! Thank you, However I am encountering issues with your RSS. I don’t know why I can’t subscribe to it. Is there anybody else having identical RSS problems? Anyone who knows the answer can you kindly respond? Thanks.

 18. Loni Allton

  There are some intriguing points in time in this post but I don?t know if I see all of them center to heart. There is some validity yet I will certainly hold viewpoint up until I check out it further. Excellent article, many thanks as well as we desire extra! Included in FeedBurner as well

 19. seo Cork

  I have been surfing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my view, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the web will be much more useful than ever before.

 20. ACM Asbestos

  I’m really enjoying the design and layout of your blog. It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme? Outstanding work!

 21. best CBD oil

  May I just say what a comfort to find a person that truly understands what they’re discussing on the internet. You definitely understand how to bring an issue to light and make it important. More people really need to check this out and understand this side of your story. It’s surprising you aren’t more popular because you definitely possess the gift.

 22. Buy Affordable Background Music

  Thanks so much for providing individuals with a very wonderful chance to read from here. It’s usually very pleasant and also packed with amusement for me personally and my office peers to search your web site nearly thrice weekly to see the newest guidance you have. And of course, I am at all times motivated considering the spectacular tricks you serve. Certain 1 facts on this page are truly the most impressive I have ever had.

 23. charmane star

  Sweet blog! I found it while searching on Yahoo News. Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there! Appreciate it

 24. check it out

  Simply desire to say your article is as amazing. The clearness on your publish is just great and i can assume you are an expert on this subject. Fine with your permission allow me to snatch your feed to stay updated with forthcoming post. Thank you 1,000,000 and please carry on the gratifying work.

 25. Jill Callister

  This is the best blog for any person that wants to discover this topic. You realize a lot its virtually hard to suggest with you (not that I really would want?HaHa). You most definitely put a brand-new spin on a subject thats been discussed for years. Great things, simply wonderful!

 26. best CBD oil

  Having read this I thought it was extremely informative. I appreciate you taking the time and effort to put this article together. I once again find myself spending a significant amount of time both reading and leaving comments. But so what, it was still worth it.

 27. reikihealing

  I really love your blog.. Great colors & theme. Did you build this amazing site yourself? Please reply back as I’m trying to create my own blog and would like to know where you got this from or exactly what the theme is called. Cheers!

 28. Clearance

  I truly love your blog.. Very nice colors & theme. Did you build this web site yourself? Please reply back as I’m trying to create my own personal site and want to learn where you got this from or just what the theme is called. Appreciate it.

 29. Bernard Lebovic

  Oh my goodness! a remarkable post dude. Thanks However I am experiencing concern with ur rss. Don?t know why Unable to sign up for it. Is there any individual getting identical rss issue? Anyone who recognizes kindly react. Thnkx

 30. Nikki Brookhart

  Hey There. I found your blog making use of msn. This is a perfectly written article. I am sure to bookmark this and come back to visit our web site of your useful information. Thanks for the post. I’ll definitely comeback.

 31. Pahari Trek

  I just wanted to post a simple message so as to say thanks to you for these awesome ideas you are sharing at this website. My rather long internet investigation has finally been rewarded with excellent suggestions to write about with my good friends. I ’d say that most of us website visitors are undeniably endowed to live in a superb place with very many marvellous people with very beneficial guidelines. I feel really fortunate to have encountered your website and look forward to so many more enjoyable times reading here. Thank you once again for a lot of things.

 32. boots

  I was excited to uncover this website. I wanted to thank you for your time just for this fantastic read!! I definitely liked every part of it and I have you bookmarked to look at new information on your website.

 33. buy CBD oil

  Hello there! This blog post could not be written any better! Going through this post reminds me of my previous roommate! He continually kept preaching about this. I most certainly will send this article to him. Pretty sure he’ll have a good read. Many thanks for sharing!

 34. best CBD oil for dogs

  I was extremely pleased to find this site. I want to to thank you for your time just for this wonderful read!! I definitely appreciated every bit of it and I have you book-marked to check out new things on your website.

 35. crazy bulk

  Do you mind if I quote a few of your posts as long as I provide credit and sources back to your webpage? My blog site is in the very same area of interest as yours and my users would really benefit from some of the information you provide here. Please let me know if this ok with you. Thanks a lot!

 36. best CBD oil for arthritis

  An impressive share! I have just forwarded this onto a coworker who has been doing a little homework on this. And he actually bought me breakfast because I discovered it for him… lol. So let me reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanks for spending some time to talk about this subject here on your blog.

 37. sap cloud migration

  Good day very cool web site!! Man .. Beautiful .. Superb .. I will bookmark your site and take the feeds also…I am glad to find numerous helpful info right here in the submit, we’d like work out extra strategies in this regard, thanks for sharing. . . . . .

 38. Sposata Cialis

  Awsome article and right to the point. I am not sure if this is truly the best place to ask but do you guys have any thoughts on where to get some professional writers? Thank you 🙂

 39. best CBD cream for arthritis pain

  I’d like to thank you for the efforts you’ve put in penning this site. I’m hoping to check out the same high-grade blog posts from you in the future as well. In truth, your creative writing abilities has motivated me to get my own, personal website now 😉

 40. gmx invest

  Good day! I know this is kinda off topic but I was wondering if you knew where I could get a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having problems finding one? Thanks a lot!

 41. Bokabord

  I’d like to thank you for the efforts you’ve put in writing this site. I am hoping to view the same high-grade blog posts by you in the future as well. In truth, your creative writing abilities has encouraged me to get my very own website now 😉

 42. kamagry

  Generally I do not learn post on blogs, however Iwish to say that this write-up very forced me to check out and do it!Your writing taste has been amazed me. Thanks, quite great article.

 43. bulleycarlo

  I discovered your weblog website on google and check just a few of your early posts. Proceed to maintain up the very good operate. I simply further up your RSS feed to my MSN Information Reader. Seeking forward to reading extra from you in a while!…

 44. link

  Good website! I truly love how it is simple on my eyes and the data are well written. I am wondering how I could be notified whenever a new post has been made. I’ve subscribed to your RSS feed which must do the trick! Have a nice day!

 45. Carpentry Dublin

  Somebody necessarily lend a hand to make seriously posts I’d state. That is the first time I frequented your web page and so far? I amazed with the research you made to make this actual post extraordinary. Wonderful job!

 46. Judi Slot Pulsa

  I actually wanted to make a brief word in order to express gratitude to you for the unique solutions you are showing at this website. My extensive internet search has now been paid with good quality insight to write about with my neighbours. I would tell you that we website visitors are quite endowed to be in a superb community with very many brilliant professionals with beneficial solutions. I feel somewhat grateful to have used your entire webpage and look forward to some more thrilling moments reading here. Thanks once more for everything.

 47. visit website to learn more

  Once I initially commented I clicked the -Notify me when new feedback are added- checkbox and now every time a comment is added I get four emails with the identical comment. Is there any way you’ll be able to take away me from that service? Thanks!

 48. click here

  Hiya, I’m really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish only about gossip and internet stuff and this is really frustrating. A good site with interesting content, that’s what I need. Thank you for making this web site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 49. 바카라 생바

  I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was curious what all is required to get setup? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very internet savvy so I’m not 100 certain. Any suggestions or advice would be greatly appreciated. Kudos

 50. Crime Fiction Author

  Whats Taking place i am new to this, I stumbled upon this I’ve discovered It absolutely useful and it has helped me out loads. I’m hoping to give a contribution & help different customers like its aided me. Good job.

 51. buy CBD oil

  Aw, this was an exceptionally nice post. Taking the time and actual effort to make a really good article… but what can I say… I hesitate a whole lot and don’t seem to get nearly anything done.

 52. www.emoneyspace.com

  I’ve observed that in the world the present day, video games are definitely the latest phenomenon with children of all ages. Often times it may be impossible to drag your kids away from the activities. If you want the very best of both worlds, there are many educational games for kids. Good post.

 53. Lead Abatement

  Hey there, I think your website might be having browser compatibility issues. When I look at your website in Firefox, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, fantastic blog!

 54. hammer golf driver

  Somebody necessarily assist to make critically articles I would state. This is the very first time I frequented your website page and so far? I amazed with the research you made to create this particular submit incredible. Magnificent process!

 55. Custom Promotional Products

  My spouse and i were so fulfilled that Chris managed to complete his researching because of the precious recommendations he got in your web site. It is now and again perplexing to simply choose to be giving freely guides men and women could have been making money from. Therefore we fully grasp we need the writer to be grateful to for this. Those illustrations you’ve made, the easy site menu, the friendships you can help to create – it’s got all fabulous, and it is aiding our son in addition to our family consider that this subject matter is thrilling, and that’s especially vital. Thanks for the whole lot!

 56. fishing tackle

  Thanks so much for giving everyone an exceptionally pleasant possiblity to read in detail from this web site. It is always very pleasurable and jam-packed with a great time for me personally and my office co-workers to visit your site nearly 3 times per week to read the latest things you have. And of course, I’m at all times astounded with your splendid strategies served by you. Selected 2 facts in this post are honestly the most suitable we’ve had.

 57. videos porno

  I think other site proprietors should take this site as an model, very clean and fantastic user friendly style and design, as well as the content. You are an expert in this topic!

 58. Happy Type Beat

  Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I have truly enjoyed surfing around your blog posts. After all I’ll be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!

 59. Ipburger Coupons

  We’re a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your web site provided us with valuable information to work on. You’ve done an impressive job and our entire community will be thankful to you.

 60. Lysol

  In these days of austerity along with relative anxiety about taking on debt, most people balk against the idea of having a credit card to make purchase of merchandise as well as pay for a holiday, preferring, instead just to rely on the tried plus trusted way of making settlement – cash. However, if you have the cash there to make the purchase fully, then, paradoxically, that is the best time for you to use the cards for several factors.

 61. Willian Alben

  Hello! I merely would choose to make a enormous thumbs up for that excellent information you may have here for this post. I’ll be returning to your blog for much more soon.

 62. blink discount

  May I simply say what a relief to find somebody who truly understands what they are discussing on the internet. You definitely realize how to bring an issue to light and make it important. A lot more people really need to look at this and understand this side of your story. It’s surprising you aren’t more popular given that you most certainly possess the gift.

 63. Real Estate

  Wonderful blog! I found it while browsing on Yahoo News. Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there! Thanks

 64. sitemap

  It¡¦s really a cool and useful piece of info. I am satisfied that you shared this useful info with us. Please stay us informed like this. Thanks for sharing.

 65. Free Billing software

  Thanks for these guidelines. One thing I additionally believe is always that credit cards featuring a 0 apr often appeal to consumers together with zero interest, instant authorization and easy over-the-internet balance transfers, nevertheless beware of the number one factor that may void your current 0 easy streets annual percentage rate and also throw you out into the poor house rapidly.

 66. Jonas Salle

  There a few interesting points in time in this article but I do not determine if I see these people center to heart. There exists some validity but I will take hold opinion until I consider it further. Great article , thanks and that we want far more! Added onto FeedBurner too

 67. mactan island hopping

  Hey! This post could not be written any better! Reading through this post reminds me of my good old room mate! He always kept talking about this. I will forward this write-up to him. Fairly certain he will have a good read. Many thanks for sharing!

 68. sex movie online

  I was more than happy to uncover this great site. I want to to thank you for ones time for this wonderful read!! I definitely really liked every bit of it and i also have you book marked to check out new information in your website.

 69. สล็อต

  Just desire to say your article is as surprising. The clearness in your submit is just great and i could assume you are knowledgeable in this subject. Well along with your permission let me to grasp your RSS feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the rewarding work.

 70. best offers

  The next time I read a blog, I hope that it doesn’t fail me just as much as this one. I mean, I know it was my choice to read, but I truly thought you’d have something interesting to talk about. All I hear is a bunch of moaning about something you could fix if you were not too busy seeking attention.

 71. 3d computer animation software

  Hi, I believe your site could possibly be having internet browser compatibility problems. When I take a look at your site in Safari, it looks fine however, when opening in IE, it has some overlapping issues. I just wanted to give you a quick heads up! Apart from that, fantastic site!

 72. 라이브카지노

  Hey, I think your website might be having browser compatibility issues. When I look at your website in Ie, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, superb blog!|

 73. difference between KF94 and KN95 Mask

  One thing I’d really like to touch upon is that weightloss program fast may be accomplished by the suitable diet and exercise. An individual’s size not just affects the look, but also the quality of life. Self-esteem, depression, health risks, plus physical ability are influenced in excess weight. It is possible to do everything right and still gain. Should this happen, a problem may be the reason. While a lot food instead of enough workout are usually responsible, common health concerns and widespread prescriptions can certainly greatly enhance size. Many thanks for your post in this article.

 74. Online marketting

  I have not checked in here for some time since I thought it was getting boring, but the last few posts are good quality so I guess I¡¦ll add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

 75. rnb music

  Great post here. One thing I’d like to say is the fact most professional domains consider the Bachelor Degree just as the entry level requirement for an online education. Whilst Associate College diplomas are a great way to begin, completing your Bachelors starts up many good opportunities to various employment opportunities, there are numerous on-line Bachelor Course Programs available by institutions like The University of Phoenix, Intercontinental University Online and Kaplan. Another concern is that many brick and mortar institutions make available Online editions of their certifications but often for a considerably higher price than the corporations that specialize in online education plans.

 76. Side by Side

  Hello, I do believe your blog may be having browser compatibility problems. When I look at your website in Safari, it looks fine however, if opening in IE, it has some overlapping issues. I simply wanted to provide you with a quick heads up! Besides that, wonderful blog.

 77. CBD

  The next time I read a blog, I hope that it doesn’t disappoint me as much as this particular one. I mean, Yes, it was my choice to read, nonetheless I genuinely believed you would have something useful to say. All I hear is a bunch of complaining about something you could fix if you weren’t too busy searching for attention.

 78. นาฬิกาผู้หญิง

  I have realized that online diploma is getting well-known because accomplishing your degree online has become a popular choice for many people. Quite a few people have not had a possibility to attend a regular college or university however seek the improved earning potential and a better job that a Bachelors Degree offers. Still other individuals might have a qualification in one course but wish to pursue another thing they now develop an interest in.

 79. salt system cell

  Having read this I thought it was rather enlightening. I appreciate you finding the time and energy to put this content together. I once again find myself spending a significant amount of time both reading and posting comments. But so what, it was still worthwhile.

 80. CBD oils UK

  Nice post. I learn something new and challenging on websites I stumbleupon on a daily basis. It will always be exciting to read through content from other authors and use a little something from other web sites.

 81. inexpensive catering

  When I originally left a comment I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on whenever a comment is added I get four emails with the exact same comment. Perhaps there is an easy method you are able to remove me from that service? Kudos.

 82. Dr Julian Ong

  Right here is the perfect webpage for anybody who hopes to find out about this topic. You understand a whole lot its almost hard to argue with you (not that I personally will need to…HaHa). You definitely put a brand new spin on a subject which has been written about for a long time. Wonderful stuff, just great.

 83. Villa

  Hello there, There’s no doubt that your blog could possibly be having web browser compatibility problems. Whenever I look at your blog in Safari, it looks fine however when opening in Internet Explorer, it has some overlapping issues. I just wanted to give you a quick heads up! Besides that, excellent site!

 84. Kijiji Chiropractors

  of course like your web site but you have to check the spelling on several of your posts. Many of them are rife with spelling issues and I find it very bothersome to tell the truth nevertheless I will certainly come back again.

 85. Dr Julian Ong

  Hi there! This blog post couldn’t be written any better! Looking at this article reminds me of my previous roommate! He continually kept preaching about this. I am going to forward this article to him. Pretty sure he’ll have a great read. Many thanks for sharing!

 86. very young

  Generally I do not read post on blogs, but I would like to say that this write-up very forced me to try and do so! Your writing style has been surprised me. Thanks, quite nice article.

 87. Sterns Fitness

  I’m excited to uncover this web site. I wanted to thank you for your time for this wonderful read!! I definitely liked every bit of it and I have you book-marked to look at new things in your blog.

 88. lsd pills

  Hi there, There’s no doubt that your website might be having web browser compatibility problems. When I look at your site in Safari, it looks fine however when opening in Internet Explorer, it has some overlapping issues. I merely wanted to give you a quick heads up! Besides that, wonderful blog.

 89. se svensk tv i utlandet

  The very next time I read a blog, I hope that it doesn’t disappoint me as much as this particular one. After all, Yes, it was my choice to read, nonetheless I truly believed you would have something useful to say. All I hear is a bunch of whining about something that you could possibly fix if you were not too busy searching for attention.

 90. credit-report-4u

  Thank you, I’ve recently been searching for information about this topic for ages and yours is the best I have discovered till now. But, what about the bottom line? Are you sure about the source?

 91. gay viagra

  Aw, this was a really nice post. In thought I would like to put in writing like this moreover – taking time and precise effort to make an excellent article… however what can I say… I procrastinate alot and by no means seem to get something done.

 92. viagra

  Thanks for sharing excellent informations. Your web site is so cool. I’m impressed by the details that you have on this web site. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this website page, will come back for extra articles. You, my friend, ROCK! I found simply the info I already searched everywhere and simply couldn’t come across. What a perfect web site.

 93. adderall online

  Howdy! I could have sworn I’ve visited this website before but after going through many of the articles I realized it’s new to me. Anyways, I’m definitely pleased I discovered it and I’ll be book-marking it and checking back regularly!

 94. Women

  Aw, this was an exceptionally good post. Finding the time and actual effort to make a superb article… but what can I say… I procrastinate a whole lot and never manage to get nearly anything done.

 95. buy bitcoin instantly

  Hello! This post could not be written any better! Reading this post reminds me of my previous room mate! He always kept chatting about this. I will forward this post to him. Pretty sure he will have a good read. Thanks for sharing!

 96. one vine

  We just can not say thank you enough times for what has been done here. As I apply more of these suggestions to my daily life I understand how your training has made you into a top professional in this industry. Great insights move the fastest. Interesting content!

 97. For The Love Of Culture

  When I originally left a comment I seem to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now whenever a comment is added I get 4 emails with the exact same comment. There has to be a way you can remove me from that service? Thanks a lot.

 98. Blue tables

  Right here is the perfect site for everyone who hopes to understand this topic. You know so much its almost hard to argue with you (not that I actually would want to…HaHa). You definitely put a fresh spin on a subject that’s been written about for ages. Great stuff, just wonderful.

 99. Houston Vending Companies Near Me

  After looking at a number of the blog posts on your web site, I really like your way of writing a blog. I bookmarked it to my bookmark site list and will be checking back in the near future. Please visit my web site as well and let me know what you think.

 100. site link

  A motivating discussion is definitely worth comment. I think that you need to write more about this issue, it might not be a taboo matter but generally people do not speak about such topics. To the next! Many thanks!

 101. recommended site

  I was more than happy to uncover this website. I need to to thank you for your time due to this wonderful read!! I definitely savored every bit of it and i also have you bookmarked to look at new stuff on your site.

 102. film tees

  Good day! I just want to offer you a huge thumbs up for your excellent information you have got right here on this post. I will be coming back to your web site for more soon.

 103. swing set assembly

  I’m extremely impressed together with your writing talents as smartly as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Either way stay up the excellent quality writing, it’s uncommon to peer a great blog like this one nowadays..

 104. Exceptionnel

  Can I simply say what a comfort to find somebody that really understands what they’re discussing on the net. You definitely understand how to bring an issue to light and make it important. A lot more people need to look at this and understand this side of your story. I can’t believe you aren’t more popular since you most certainly possess the gift.

 105. Thora Schaetzle

  An impressive share! I have just forwarded this onto a co-worker who was conducting a little homework on this. And he in fact ordered me breakfast because I stumbled upon it for him… lol. So let me reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanx for spending some time to talk about this topic here on your web site.

 106. sbobet

  I just could not depart your website prior to suggesting that I really enjoyed the standard information a person provide for your visitors? Is going to be back often in order to check up on new posts

 107. make money online

  A fascinating discussion is definitely worth comment. I do think that you need to write more about this topic, it may not be a taboo matter but usually folks don’t discuss these subjects. To the next! All the best.

 108. the best cbd oil for dogs

  This is the right website for everyone who wishes to find out about this topic. You know so much its almost tough to argue with you (not that I really will need to…HaHa). You certainly put a brand new spin on a topic that’s been written about for ages. Wonderful stuff, just wonderful.

 109. start your business

  Howdy! This blog post couldn’t be written any better! Looking at this post reminds me of my previous roommate! He constantly kept talking about this. I’ll send this post to him. Fairly certain he will have a great read. I appreciate you for sharing!

 110. Teen

  You made some good points there. I checked on the net for more information about the issue and found most people will go along with your views on this website.

 111. eCommerce

  Can I just say what a relief to find someone who actually understands what they’re talking about on the web. You definitely know how to bring an issue to light and make it important. A lot more people ought to look at this and understand this side of your story. I was surprised you aren’t more popular because you certainly possess the gift.

 112. Cheap CRM software

  Having read this I thought it was rather informative. I appreciate you finding the time and effort to put this information together. I once again find myself personally spending a significant amount of time both reading and leaving comments. But so what, it was still worthwhile.

 113. 카지노 사이트

  Thank you for this article. I would also like to convey that it can often be hard if you are in school and starting out to establish a long credit ranking. There are many learners who are only trying to live and have a lengthy or favourable credit history can occasionally be a difficult element to have.

 114. laundromat delivery service

  Greetings! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform are you using for this website? I’m getting sick and tired of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m looking at options for another platform. I would be great if you could point me in the direction of a good platform.

 115. T-shirts

  I blog quite often and I genuinely thank you for your content. Your article has really peaked my interest. I am going to book mark your blog and keep checking for new details about once a week. I opted in for your Feed too.

 116. Rymden 77

  Thanks for your write-up. I also think laptop computers have grown to be more and more popular nowadays, and now tend to be the only form of computer found in a household. Simply because at the same time potentially they are becoming more and more reasonably priced, their computing power is growing to the point where these are as robust as desktop through just a few in years past.

 117. Bridal Shower

  After looking into a number of the blog articles on your website, I truly appreciate your technique of writing a blog. I saved as a favorite it to my bookmark webpage list and will be checking back in the near future. Please visit my website as well and tell me your opinion.

 118. lower keys mortgage

  obviously like your web site however you need to take a look at the spelling on several of your posts. A number of them are rife with spelling issues and I find it very troublesome to tell the truth however I’ll definitely come back again.

 119. ndoherty.biz

  Good day! I could have sworn I’ve been to this website before but after checking through some of the post I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely glad I found it and I’ll be book-marking and checking back often!

 120. Best CBD Oil

  I believe that avoiding ready-made foods would be the first step to help lose weight. They could taste good, but processed foods have got very little vitamins and minerals, making you take more only to have enough power to get over the day. Should you be constantly having these foods, moving over to cereals and other complex carbohydrates will help you to have more vigor while taking in less. Great blog post.

 121. Bacood

  I am not sure where you’re getting your information, but great topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for fantastic info I was looking for this information for my mission.

 122. Drones

  Nice post. I learn something totally new and challenging on websites I stumbleupon every day. It will always be helpful to read content from other writers and use a little something from their websites.

 123. The Golden Life

  I blog often and I truly appreciate your information. The article has truly peaked my interest. I’m going to book mark your site and keep checking for new information about once per week. I subscribed to your Feed as well.

 124. Bracelet

  You made some really good points there. I checked on the internet for additional information about the issue and found most individuals will go along with your views on this website.

 125. indie music

  Good post. I learn something totally new and challenging on sites I stumbleupon on a daily basis. It will always be exciting to read articles from other writers and practice something from their web sites.

 126. Mountain Bike Books

  Hey there are using WordPress for your site platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and create my own. Do you need any coding knowledge to make your own blog? Any help would be greatly appreciated!

 127. eva

  I’ll right away grasp your rss feed as I can not in finding your e-mail subscription link or e-newsletter service. Do you’ve any? Please permit me realize in order that I may just subscribe. Thanks.

 128. find more

  May I simply just say what a comfort to discover someone that actually knows what they’re discussing on the web. You actually know how to bring an issue to light and make it important. A lot more people should read this and understand this side of the story. I was surprised you aren’t more popular because you surely possess the gift.

 129. Digital Marketing Agency Dubai

  After looking at a handful of the blog articles on your web site, I truly appreciate your technique of writing a blog. I saved as a favorite it to my bookmark website list and will be checking back in the near future. Take a look at my website as well and tell me what you think.

 130. eye doctor woodbridge va

  I was extremely pleased to find this great site. I want to to thank you for your time due to this fantastic read!! I definitely appreciated every little bit of it and I have you book-marked to see new things in your blog.

 131. money earning from home

  I do accept as true with all the ideas you’ve introduced to your post. They’re really convincing and can certainly work. Nonetheless, the posts are very brief for novices. May just you please prolong them a little from next time? Thank you for the post.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *